Annonce

Annonce

Mor og søn på indkøb i grøntafdelingen

Salget af økologisk frugt steg i 2023 med fem pct., mens frugtsalget trak den anden vej, viser tallene fra Danmarks Statistik. Foto: Moment Studio

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

Opgørelsen fra Danmarks Statistik viser, at den økologiske omsætning i 2023 har stabiliseret sig og nu ligger på 15,5 mia. kr. Målt i mængder er der dog tale om et lille fald på fire pct., men sammenlignet med 2022 er det positive takter, oplyser Økologisk Landsforening i en pressemeddlelse.

”Det økologiske marked havde i starten af 2023 stadig udfordringer med en vis afventning og tilbageholdenhed blandt forbrugerne. Derfor vidner det samlede resultat om en meget stærk 2023 slutspurt for den økologiske afsætning. Det er ganske vist en nulvækst, men i lyset af de store prisforskelle mellem økologiske og konventionelle fødevarer, og de markante reduktioner i vareudbuddet på økologi, som kendetegnede begyndelsen af året, er det faktisk et positivt resultat,” siger Carsten Ahrenfeldt, markedschef i Økologisk Landsforening.

Med et samlet salg på 5,4 mia. kr. udgør frugt og grønt tilsammen 37 pct. af det samlede detailsalg på 15,5 mia. kr
Med et samlet salg på 5,4 mia. kr. udgør frugt og grønt tilsammen 37 pct. af det samlede detailsalg på 15,5 mia. kr. Kilde: Danmarks Statistik

Opgørelsen fra Danmarks Statistik viser, at den økologiske omsætning i 2023 stadig ligger over niveauet før corona, hvor væksten i det økologiske salg i detail steg markant. Den varegruppe, som er gået mest frem er økologiske grøntsager, der er steget med fem pct. – særligt tørrede grøntsager og bælgfrugter. I alt udgør grøntsager to-tredjedele af frugt og grønt omsætningen. Den varegruppe, der er gået mest tilbage, er økologisk kød med en tilbagegang på 14 pct. i forhold til 2022. Kilopriserne er i gennemsnit steget med tre pct. for de økologiske fødevarer.

Pilen peger i retning af vækst

Økologiens to store varegrupper er fortsat frugt og grønt, samt mejeri. Det økologiske frugt- og grøntsalg har i 2023 en omsætning på 5,7 mia. kroner, mens salget af økologiske mejeriprodukter ligger på 4,1 mia. kr.

Økologisk Landsforening har allerede nu en pejling på, hvordan første kvartal af 2024 ser ud for det økologiske salg i detail. Tal fra analysevirksomheden Kauza viser en lille vækst på 1,2 pct. i salget målt i værdi af økologiske fødevarer i detail.

”Det slår dermed også gode takter an for udviklingen her i 2024. Markedet skal nok returnere til positive vækstrater, når de større samfundsøkonomiske udfordringer som inflation, stagnation og renteudvikling er kommet under kontrol. Både resultaterne fra 2023 og vores dialoger med markedets aktører peger på, at vi i år samlet set kan forvente fremgang,” siger Carsten Ahrenfeldt.

Nogenlunde samme vurdering lyder fra Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer:

"Vores analyser viser, at danskerne bakker op om de økologiske kerneværdier som god dyrevelfærd og beskyttelse af klima, natur og miljø. Og i takt med at inflationen falder og de seneste lønstigninger slår igennem, får danskerne igen flere penge mellem hænderne, og det gør at vi forventer at økologisalget begynder at stige igen - både i omsætning og mængde," siger Kirsten Lund Jensen i en pressemeddelelse.

Flere artikler fra samme sektion

Ungt plantekorps skal sætte skub i det grønne køkken

Madkulturen har sat et talenthold bestående af 35 madentusiaster i alderen fra 19 – 28 år. De er udvalgt til at inspirere og motivere deres jævnaldrende til at omfavne flere økologiske, plantebaserede måltider.

13-05-2024 3 minutter Mere grønt

Tre køkkener er nomineret til Kantineprisen

Tre kantiner kæmper om Kantineprisen, som går til det køkken, der kan levere på både smag, bæredygtighed og økologi.

07-05-2024 2 minutter Professionelle køkkener

Eks-bankdirektør: Penge er et redskab til at få noget til at ske

Selv om Lars Pehrson aldrig fik en bankuddannelse, var han landets længst siddende bankdirektør, da han i 2020 forlod direktørstolen i Merkur Andelskasse, og han brænder stadig for økologien og mener, at vi alle har mulighed for at bidrage til den grønne omstilling.

06-05-2024 9 minutter Ildsjæle,   finansiering